Clelland behovsteori

David McClelland motivation theory

McClelland behovsteori

David McClelland

Amerikanske David Clarence McClelland (1917-1998) opnåede sin doktorgrad i psykologi ved Yale i 1941 og blev professor ved Wesleyan University.

I tyve år studerede han især motivation og præstation behov. Han underviste og holdt foredrag på Harvard fra 1956, og senere fra 1987 underviste han ved Boston University, til sin død i 1998.

McClelland er først og fremmest kendt for sit arbejde med præstation og motivation, men indeholdt også personligheds og bevidstheds forskning.

David McClelland banebrydende forskning omkring motivation arbejdspladsen.

McClelland har udviklet præstation-baserede motivationsteorier og modeller, og forbedret kompetence-baserede tests af medarbejderne.

Han begrunder, at hans testmetoder er bedre end traditionel IQ og personlighed-baserede test.

Hans ideer er siden blevet udbredt i mange organisationer, og relaterer nøje til Frederick Herzberg tofaktor model.

McClellands behovsteori

Individer lærer deres behov fra deres kultur

Behovene er:

  • Behovet for tilknytning, dvs sociale relationer til andre (n-AFFIL)
  • Behovet for magt, dvs muligheden for at kontrollere ens omgivelser og påvirke andre (n-POW)
  • Behovet for præstation, som at knyttet til behovet for at tage ansvar, sætte udfordrende mål og modtage feedback på resultater (n-ACH)

McClelland sagde, at de fleste mennesker besidder og udviser en kombination af disse egenskaber.

Nogle mennesker udviser en stærk slagside til en bestemt motiverende behov, og det motiverende eller behov »mix« påvirker dermed deres adfærd og arbejde / styring stil.

McClelland siger, at en stærk n-AFFIL ”behovet for tilknytning” underminerer en leders objektivitet, på grund af menneskets behov for tilknytning, og at dette påvirker en leders beslutningsproces kapacitet.

En stærk n-POW “behovet for magt”, vil producere en bestemt arbejdsmoral og engagement i organisationen, og medens et n-POW-menneske tiltrækkes af lederrollen, men besidder ofte ikke den nødvendige fleksibilitet og engagement.

McClelland hævder, at n-ACH-mennesker med stærke ”behovet for præstation” er de bedste ledere, selv om der kan være en tendens til at de kræver for meget af deres medarbejdere, fordi de tror, at medarbejderne også er meget n-ACH menneske, hvilket de fleste mennesker selvfølgelig ikke er.

Se efterfølgende 3 videoer om McClelland behovsteori:

  • Video: McClelland Theory of Needs UBCO Saucy Ross’ Disco Team
  • Video: Self-motivated Achievers
  • Video: McCelland Motivation Theory

Du skal være medlem, hvis du vil læse hele artiklen - tilmeld dig GRATIS her.
Log påTilmelding GRATIS