Der skal være tale om en reel lønnedgang. Ved lønforhandling kan du undlade en lønstigning og i stedet få et personalegode gennem en bruttolønordning.
Lønnedgangen skal være et fastsat beløb og må ikke stige/falde i takt med et eventuelt forbrug af godet, eller i takt med omkostninger.
Hvis der er tale om ændrede omkostninger i forbindelse med personalegodet, står arbejdsgiveren for ekstraomkostningerne. Arbejdsgiveren skal under alle omstændigheder bære den økonomiske risiko.
Lønnedgangen skal være gældende for hele lønaftaleperioden eller som minimum i 12 måneder.
Arbejdsgiveren skal have ejerskab over personalegodet. Medarbejderen skal naturligvis have godet stillet til rådighed, men må ikke have ejerskab over godet. Medarbejderen må ikke betale for godet for herefter at få refunderet beløbet.
Aftalen mellem arbejdsgiver og medarbejder skal altid være frivillig. Man må ikke pålægge medarbejderen at få udbetalt løn gennem goder.
Medarbejderen skal have mulighed for at komme ud af ordningen, og aftaler bør derfor indgås for en periode ad gangen, så medarbejderen har mulighed for at få den oprindelige bruttoløn.
Vil du gerne efter- eller videreuddanne dig, er bruttolønsordningen et fordelagtigt alternativ til fuld egenbetaling, da den er udgiftsneutral for arbejdsgiveren og samtidig er en betydelig besparelse for dig, da du kan trække omkring 30-50% fra deltagerbetalingen.