Teori i praksis – forandringsledelse​

Forandringsmetoden Ledelse af Forandring® har udviklet mere end 250 praktiske værktøjer, til planlægning og implementering af forandringer.

Metoderne og værktøjerne som Ledelse af Forandring® bruger, bygger på relevante teorier og metoder.

​Når du har set teorien og hvordan den bruges, kan du efterfølgende – i MENU i øverst i venstre hjørne herunder – vælge at se de enkelte teorier igen.

Under KATEGORIER til højre, kan du også vælge supplerende materiale om teorierne. Du kan vælge blandt mere end 120 forskellige kategorier.

Ledelse af Forandring® – hvor og hvordan bruges teorimodellerne

Efterfølgende vises eksempler på hvor og hvordan nogle af teorierne, bruges i forandringsmetoden Ledelse af Forandring®.

Hvordan bruger du efterfølgende præsentationen?

Præsentationen er interaktiv, hvilket betyder at det IKKE er en video som du aktiverer, men at du aktivt skal manøvrere frem og tilbage i præsentationen, og du i MENU kan vælge hvilken teori du vil se nærmere på.

Nederst til højre kan du vælge frem (NÆSTE) og tilbage (TILBAGE) eller (FORRIGE) i præsentationen. I øverste venstre hjørne kan du i MENU aktivere præsentationens indhold. Du kan her aktiver afsnit i præsentationen som du ønsker at gense eller se nærmere på.

Du kan trykke på billede til højre for at se et større billede.

Test forandringsparathed

Du skal være medlem, hvis skal se videoen "Hvor bruges teorimodellerne" - tilmeld dig GRATIS her.
Log påTilmelding GRATIS

Ledelse af Forandring® – Fokus på 3 forandringskompetencer

Du kan læse mere om den praktiske forandringsmetode Ledelse af Forandring® som har fokus på uddannelse og rådgivning indenfor 3 væsentlige forandringskompetencer:

  1. Forandringsledelse er lederens evne til at håndtere forandringer – som du finder under Uddannelse.
  2. Forandringskompetence er organisationens evne til at håndtere forandringer igen og igen – som du finder under Rådgivning.
  3. Forandringsparathed afdækker organisationens evne til at gennemføre en forandring succesfuld – som du finder under Værktøjer.
kompetence trekant

Teorimodellerne

Du kan læse om nogle af teorimodellerne, som forandringsmetoden Ledelse af Forandring® bruger:

Leavitt

Leavitt organisationsmodel bruges til at analyserer og diagnosticerer organisationsproblemer både internt mellem grupper og afdelinger i en organisation.

leavitts organisationsmodel

Lewin

Kurt Lewin trefasede forandringsmodel omsætter forandringen til konkrete handlinger.

Lewins trefaset forandringsmodel beskriver, hvordan man gennemfører forandringer i organisationen, via ændringer i tre separate faser.

lewin

Elizabeth Kübler-Ross

Vi bruger Dr. Elisabeth Kübler-Ross banebrydende metoder i støtte og rådgivning af personligt traume, sorg og sørgende, der er forbundet med død og døende til at forså den psykologiske forandringsproces som en medarbejder gennemgår i forbindelse med en radikal forandring.

foelelses response

Interessentanalyse

Interessentanalysen beskriver hvordan man bruger en række værktøjer, som analyserer interessenterne, som er mennesker eller organisationer som har indflydelse på – og som kan påvirke virksomheden.

Formålet er, at afklare hvilke elementer som kan påvirke forandringsprocessen i forhold til en succesfuld implementering af et projekt eller beslutning.

Interessentanalyse

Schein

Schein anses for at være en af grundlæggerne af fagområdet organisationspsykologi. Scheins arbejde kendetegnes særligt ved, at han kombinerer sociologi, antropologi og socialpsykologi.

Vi har opdelt artiklen om Edgar Schein: Biografi – Litteratur, bøger, artikler i videnskabelige tidsskrifter – Scheins organisationskultur modeller – Links til danske artikler omkring Scheins organisationskultur model.

Schein artefakter

Daryl R. Connor

Daryl Conner Change Management Expert – underviser, hjælper og vejleder omkring med de menneskelige og organisationsmæssige sider af forandring, og de hurtige skift i cyklus (change) som et produkt, et menneske eller en organisation har, og hvordan man navigerer og udnytte forandringer til at opnå en konkurrencefordel.

forandringskapacitet

Maslow

Maslow har opdelt behovene i en rangordning et behovshierarki: Fysiske behov, Tryghed og sikkerhed, Fællesskab, samhørighed, Værdisættelse af andre og Selvrealisering.

Abraham Maslow (1908-1970) er en af de største psykologer, der har virket indtil dato. Maslow er mest kendt for sin behovs- og motivationsteori, som forsøger at forklare, hvad der får mennesker til at handle – hvad der er drivkraften bag menneskelig handling.

Maslow behovspyramide

Herzberg

Herzberg motivationsteori beskriver tilfredshed og utilfredshed på arbejdspladsen, og hvilke forhold som motiverer.

Hertzberg motivationsfaktorer

Burke & Litwin

Burke & Litwin – Performance and Change Model er et værktøj, der bruges til at forstå hvordan forskellige elementer i en organisation, forholder sig til hinanden i en tid med forandring

burke litwin model

Kotter

Kotter 8-trinsmodellen er udarbejdet på baggrund af de otte mest almindelige fejl, som organisationer begår i forbindelse med større forandringer.

Bruges modellen aktivt – trin for trin – kan modellen medvirke til at forandringsprocessen effektiviseres.

Kotter