I orkanens øje – Implementering af forandring – er det vanskeligste

i orkanens øjeDer er skrevet flere hyldemeter ledelsesbøger.

De fleste ledelsesbøger har typisk en teoretisk tilgang til ledelse og management koncepter herunder forandring i en eller anden form.

Fælles for dem alle er, at de første kapitler handler om, hvordan man laver analyserer af de forandringer, der skal gennemføres, og hvordan man laver en “perfekt løsning” og hvordan man træffer de “rigtige” beslutninger.

Sidste kapitel i bogen beskriver typisk: “Når du har lavet den “perfekte løsning” skal løsningen implementeres, men husk at implementering er det vanskeligste!”.

Denne artikel er et forsøg på at skrive sidste kapitel i orkanens øje – om implementering af forandring – en vanskelig kunst!

I orkanens øje

Med orkanens øje menes der det punkt, hvor analyse- og beslutningsfasens blæsevejr er overstået, men man endnu ikke har begivet sig ud i gennemførelsesfasens stormvejr.

I orkanens øje – implementering er det vigtigste og det sværeste

Topledelsen vil ikke blot blive målt på evnen til at træffe de rigtige beslutninger, men også på evnen til rent faktisk at få gennemført disse beslutninger.

Det ville være uproblematisk, hvis ikke det var fordi, det samtidig er det sværeste – at implementere beslutningerne.

Et forsigtigt gæt er, at et sted mellem en tredjedel og halvdelen af alle beslutninger aldrig gennemføres, som det egentlig var tænkt.

Måske var beslutningen alligevel ikke god, men i langt de fleste tilfælde skyldes det, at implementeringen ikke lykkes eller ikke lykkes fuldt ud.

Implementering er så svært fordi, der er utrolig mange ting, der kan gå skævt. Listen med faldgruber er alenlang.

Hvor praktiske og jordnære de mennesker, der har deltaget i analysen og truffet beslutningen, end er – så er og bliver en beslutning teoretisk. Implementeringen er det, der omsætter beslutningen til praktik.

Der tabes penge i de danske virksomheder

Analyser, som vi og andre har lavet, viser at det er under halvdelen af alle forandringsprojekterne som gennemføres med succes.

Det er mange penge som tabes i danske virksomheder på mangelfuld gennemførsel af forandring.

Ser vi nærmere på årsagerne til, at mange forandringsprojekter ikke lykkes, og samler gode erfaringer fra succesfuld gennemførelse af forandring og finder nogle interessante årsager til at forandringen ikke lykkedes.


Artiklen orkanens øje er skrevet af 

Lars Andersen stifter af – og partner i konsulentvirksomheden 3P Management

i orkanens øjeLars Andersen er produktingeniør fra Danmarks Ingeniørakademi, 1980 og HD (O) fra Handelshøjskolen i København, 1983.

Lars Andersen har mere end 25 års erfaring som managementkonsulent og projektleder for en række danske, nordiske og internationale projektor om effektivisering af forretningsgange og organisationsudvikling

Lars Andersen, 3P Management ApS, Herredsvej 36, 2820 Gentofte, 51 20 55 43.