Kulturanalyse – hvad er kultur?

Edgar Schein kulturanalyse – hvad er kultur? Gør vi virkelig hvad vi siger, er det konsensus mellem det vi siger, og det vi gør?

Vi bruger udtrykket kultur til næsten alt – en levende kultur, en dominerende kultur, en virksomhedskultur. Er kultur blot en bekvem måde at gruppere et fælles formål eller en metode til at opnå målet? Er virksomhedskultur ikke bare den måde vi gør tingene på?”

Det er kun toppen af isbjerget – som vi ser!

Nej, det er det ikke. Edgar Schein afslører I bogen Corporate Culture Survival Guide, at det blot er toppen af isbjerget som vi ser, og hvis man ignorerer isbjerget, vil der være fare for virksomheds fremtid.

Det kan være svært at forstå essensen af virksomheden. Under overfladen ligger de lærte, delte, stiltiende antagelser, som medarbejderne baserer deres daglige adfærd på. Disse antagelser er lært over tid og i forskellige interne og eksterne miljøer.

Da disse antagelser påvirker hvordan en virksomhed fungerer, er det vigtigt at man analyserer opdage de forskellige lag hvorunder virksomheden fungere på. En måde som organisationen fungerer på er afgørende for udfaldet af enhver forandring.

Hvordan du bruger viden om din virksomheds kultur

I anden halvdel af bogen, illustrerer Schein, hvordan man bruge denne viden, kan en virksomheds kultur bevidst oprettes eller ændres. Understøttet af talrige case eksempler, er hans råd relevante for nystartede virksomheder, modne virksomheder, og blandet organisationer.

Hvis du er den type leder, der har behov for hurtige løsninger, og et enkelt konkrete fem-trins-program til succes, er denne bog er ikke den rigtige for dig.

Hvis du derimod bruger Schein enkle metoder kan du tilegne dyb viden og indsigt om din virksomhed som du kan arbejde videre med, når du skal ændre og forvandle din virksomhedskultur. Schein’s anvendelse af intelligent, klare prosa, fortæller, advarende og inspirerende dig med case story, hvad denne indsigt i din virksomheds organisationskultur kan betyde for din virksomhed.

Få adgang til ressourcer om Edgar Schein: Kulturanalyse

Video – Edgar Schein kulturanalyse

  • Video Edgar Schein: The Corporate Culture Survival Guide

7 danske artikler om Edgar Schein kulturanalyse

Få adgang til supplerende artikler omkring Scheins organisationskultur modeller

  • Kulturanalyse – Hvad har god ledelse med kultur og værdier?
  • Schein organisationskultur – hvorfor kan kulturen ikke ignoreres?
  • Lav personlig tolerance overfor forandringer!
  • Reducering af modstanden mod forandringen
  • Schein’s Artefakter – Organisationskultur – De tre kulturniveauer
  • Scheins – Komplekse organisationsmodel – et moderne menneskesyn
  • Edgar Schein
 
Du skal være medlem, hvis du vil læse hele artiklen - tilmeld dig GRATIS her - eller login.
Log påTilmelding GRATIS